Category Archives: Bujqesia organike & urbane

Libri “Bleta”

Libri “Bleta” është botuar në vitin 1971, nga Instituti i Lartë Shtetëror i Bujqësisë, me autor docent Qenan Nuri. Këtu mund të lexoni librin e skanuar.  Nuk di që libri të shitet aktualisht në ndonjë librari. Duke qenë botim i një … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane, Vetemjaftueshmeria | Tagged | Leave a comment

Pyje, jo ara

Nga Rita Strakosha Kriza aktuale është jo thjesht ekonomike, por dhe ekologjike. Janë bërë shumë shpyllëzime, çka sjell pakësim të burimeve ujore për bujqësinë. Sipërfaqja e tokës bujqësore është pakësuar nga urbanizimi, betonizimi dhe asfaltizimi. Shqipëria ka ndër sipërfaqet më … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | Leave a comment

Rritja e lepujve ne oborr

 Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Shënim: Saktësia e këtij artikulli është verifikuar nga veterineri Endri Haxhiraj   Lepuri është kafshë me përmasa të vogla, si i tillë mund të rritet në oborr, për konsum familjar. Në kohët kur nuk kishte frigorifer e … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | 3 Comments

Kultivimi pa plugim dhe herbicide

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Grurë i mbjellë në fushë me tërfil. Toka nuk është pluguar për mbjelljen. Në kushtet e krizës dhe të papunësisë kultivimi i tokës mund të rikthehet të jetë burim jetese për shumicën e popullsisë. Veçse, … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | Leave a comment

Rritja e bleteve ne qytet

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Shënim: Saktësia e këtij artikulli është verifikuar nga mjeku veteriner Endri Haxhiraj Foto: koshere bletësh në çatinë e ndërtesës së operas, Paris Rritja e bletëve është një mundësi sigurimi të ardhurash jo vetëm në fshat por dhe … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | 22 Comments

Riciklimi i mbeturinave organike per bujqesine urbane

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: mbeturina organike Është një fjalë e urtë “mbeturinat janë ushqim”. Riciklimi i mbeturinave organike për përdorim nga bujqësia është një praktikë e vjetër në botë. Një formë e rëndësishme e riciklimit të mbeturinave organike në … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | Leave a comment

Çasfaltimi, një mundësi për zgjerimin e bujqësisë

Nga Rita Strakosha Asfaltimi/betonizimi i qyteteve dhe tokës bujqësore vazhdon me ritme të shpejta në Shqipëri. Me miliarda lekë harxhohen për të zgjeruar rrugë, hapur rrugë të reja, zgjeruar trotuare,krijuar parkingje etj. Ndërkohë nafta shtrenjtohet dhe gjithmonë e më shumë … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | Leave a comment

Rritja e peshkut ne rrethinat e qyteteve

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Në foto: Rezervuare peshku në ujërat e zeza të Kalkutës Në postimet e mëparshme kam folur për rritjen e pulës dhe të pëllumbave në qytet. Rritja e zogjve në qytet është më e lehtë se e … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | 1 Comment

WC-te ekologjike

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Shndërrimi i fekaleve dhe urinës në pleh organik bën që nutrientët e tyre ti rikthehen tokës dhe të parandalohet degradimi i saj. Sikurse përmendim në artikullin mbi tranzicionin në bujqësi pas pikut të naftës plehërat organikë … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane, Vetemjaftueshmeria, Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

Pemet frutore espalier ne trotuaret e qyteteve

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Ulli espalier Pemët frutore espalier nuk janë ndonjë frut ekzotik por pemë frutore të krasitura në mënyrë të tillë që të rriten në plan. Ndryshe quhen dhe pemë kordon. Pemë frutore si limoni, portokalli, fiku, molla, … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | 1 Comment

Kultivimi i perimeve ne ballkon

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Ballkon i gjelbërt Perimet sikurse bimët dekorative mund të kultivohen në apartament. Organizata Botërore e Ushqimit promovon krijimin e mikro-kopshteve në shtëpi banimi si një mundësi për të zbutur varfërinë në qytete dhe shtuar sigurinë … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | Leave a comment

Rritja e pellumbave

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Pëllumb i pjekur Foto: Pëllumba në qytet Siç e kam përmendur në një postim tjetër, pëllumbat janë zogj që mund të rriten dhe në pallate: në kafaze të vendosura në tarraca, ose në ballkone. Mishi … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | 1 Comment

Rritja e pulave ne oborr

Përgatiti: Rita Strakosha. Saktësia e informacionit në këtë artikull është verifikuar nga mjeku veteriner Endri Haxhiraj Foto:Pula në qytet. Vështirësitë ekonomike dhe papunësia që do të sjellë (dhe ka filluar të sjellë) piku i naftës do të bëjnë të nevojshme marrjen … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane, Kuzhina ekonomike | 1 Comment

Plehu organik

1.        Çfarë është komposti 2.       Historia. 3.       Përbërësit 4.       Përdorimet 5.       Këshilla praktike si të bëjmë kompost 1.     Çfarë është komposti  Foto: Plehu organik i kompostuar Komposti është lëndë organike e cila është dekompozuar dhe riciklohet si pleh organik dhe … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | 1 Comment

Pelhurat prej hithre

Pergatiti: Rita Strakosha,  ritastrakosha@yahoo.com Foto: Hithra Hithra ëshë përdorur për tekstile që në kohët e lashta. Por ajo humbi popullaritetin e vet kur pambuku filloi të përdorej për tekstile sepse pambuku ishte më i lehtë për tu korrur dhe tjerrë. … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane, Zeje veshmbathjesh

Perimet dhe frutat kacavjerrese ne qytete

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Kunguj mbi rrugicë Perimet dhe frutat kacavjerrëse si rrushi, kungulli, sallatori, kivi etj. mund të kultivohen me lehtësi në anë të trotuareve të qyteteve dhe të hidhen si hardhi mbi trotuare. Kështu sipërfaqja e trotuareve … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane

FAO keshillon shkollat te ngrejne kopshte organike ne oborret e tyre

Organizata Botërore e Ushqimit në faqen e vet të internetit udhëzon shkollat të ndërtojnë kopshte organike në oborret e tyre ( kopshte të cilat kryesisht këshillohet të punohen nga nxënësit) si dhe të përfshijnë në kurrikulën e tyre edukimin e … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane

Kooperativat si menyra bashkepunimi te ekonomive shtepiake

Emri kooperativë më kujton (besoj dhe shumë të tjerëve) zhveshjen nga prona, punën e detyruar në pronën e të gjithëve dhe të askujt, urinë e njerëzve që toka bujqësore nuk arrinte ti ushqente, sepse nuk punohej me dëshirë. Por kooperativa … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane

Pallatet miniferma

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Piku i naftës pritet të shtrenjtojë së tepërmi transportin si dhe të rrisë ndjeshëm koston e produkteve ushqimore dhe një zgjidhje ndaj këtij problemi mendohet të jetë zhvillimi i bujqësisë urbane. Bujqësia urbane po promovohet nga Organizata Botërore … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane

Si duhet të ndryshojë bujqësia

Bujqësia është sektori i ekonomisë ku duhet të përqëndrohen përpjekjet më të mëdha që pakësimi i burimeve fosile mos të sjellë pakësim në atë masë të prodhimit sa të krijohen probleme të rënda humanitare.  Studimi shkencor dhe artikulli “Tranzicioni në prodhimin … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane | Leave a comment