Category Archives: Te ndryshme

Korrupsioni në shëndetësi

Rita Strakosha 5 muajt e fundit jemi marrë me një studim të korrupsionit në shërbimet shëndetësore publike. Studimi është financuar nga Ambasada Amerikane, është realizuar me mbështetjen e Qendrës Kombëtare Për Shërbime Komunitare, me autorë Rita Strakoshën dhe mjekun Phd. Gazmend … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme, Tranzicioni social-ekonomiko-politik, Vetemjaftueshmeria | Tagged | Leave a comment

Sa naftë ka Shqipëria?

Nga Rita Strakosha Në media të ndryshme apo në prezantime të administratës publike përmendet shpesh se Shqipëria ka 400 milion ton naftë rezerva. Sot Shqipëria prodhon 1,2 milion ton naftë në vit, dhe shifra 400 milion lë përshtypjen se do … Continue reading

Posted in Te ndryshme | Leave a comment

Çmimet e ulëta të naftës kërcënojnë sigurinë energjitike

Përktheu: Rita Strakosha Fjalim i Ugo Bardit në dëgjesën e Parlamentit Europian mbi sigurinë energjitike, datë 5 Nëndor 2014. Zonja dhe zotërinj, së pari shpreh kënaqësinë dhe nderin që gjendem përpara një audience kaq të ngritur. Punoj pranë Universitetit të … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Piku i naftës i mirë apo i keq?

Nga Robert Scribbler Përktheu: Rita Strakosha Në një botë ku djegja e burimeve fosile po inicion ndryshime që përfshijnë gjithë Tokën, një ndër gjërat më të mira që mund të na ndodhë është piku në prodhimin e naftës*. Një ngjarje … Continue reading

Posted in Te ndryshme | Leave a comment

Rritja e prodhimit të naftës kërcënon sigurinë energjitike

Nga Rita Strakosha, botuar në gazetën “Shekulli” Rritja e prodhimit të naftës në Shqipëri është konsideruar si një sukses i ekonomisë shqiptare. Eksportet e naftës janë shtuar, bilanci tregtar është përmirësuar. Prodhimi i naftës në 2012 arriti në 1 milion … Continue reading

Posted in Te ndryshme, Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Rritja jo-ekonomike e ekonomisë shqiptare

Nga Rita Strakosha. Botuar me shkurtime në gazetën “Shekulli” Në fjalorin e gjuhës shqipe një kuptim i fjalës ekonomik është: “që bën të mundshëm e lehtëson shpenzimin me masë e me kujdes të mjeteve e të lëndëve ose kursimin e … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Gjykimi me juri, një risi për zvogëlimin e korrupsionit

Nga Rita Strakosha, Botuar në gazetën “Shekulli” Në indeksin e korrupsionit të Transparency International, për vitin 2013, Shqipëria ndër 177 vende renditet e 116-ta. Vendet tona fqinjë, Mali i zi dhe Maqedonia janë në vend të 67, Serbia dhe Bosnja … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Ti po genjen

Përgatiti: Rita Strakosha Në kohë vobektësie është në natyrën e shumë njerëzve të humbasin nga vlerat morale dhe të fillojnë të mashtrojnë, vjedhin etj. Shpesh mund ta gjejmë veten viktimë të këtyre personave. Nuk jemi të pafuqishëm përpara dikujt që … Continue reading

Posted in Te ndryshme | Leave a comment