Category Archives: Tranzicioni social-ekonomiko-politik

Korrupsioni në shëndetësi

Rita Strakosha 5 muajt e fundit jemi marrë me një studim të korrupsionit në shërbimet shëndetësore publike. Studimi është financuar nga Ambasada Amerikane, është realizuar me mbështetjen e Qendrës Kombëtare Për Shërbime Komunitare, me autorë Rita Strakoshën dhe mjekun Phd. Gazmend … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme, Tranzicioni social-ekonomiko-politik, Vetemjaftueshmeria | Tagged | Leave a comment

Blihet radha

Nga Rita Strakosha (botuar në gazetën Shekulli)  Nuk është i largët kujtimi i radhëve të qumështit e mishit gjatë kohës së komunizmit, kur gra, pleq e fëmijë ngriheshin në 3 të mëngjesit. Fenomeni radhë është zhdukur nga dyqanet, por lulëzon … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Pse taksa mbi naftën duhet të rritet

Nga Rita Strakosha Së fundmi ka pasur reagim të fortë të shoqërisë civile dhe politikës mbi rritjen e taksës mbi naftën. Rritja e taksës do të shtojë kostot e jetesës së qytetarëve dhe kostot e bizneseve. Por rritja e taksës … Continue reading

Posted in Punesimi, Transporti | Leave a comment

Çmimet e ulëta të naftës kërcënojnë sigurinë energjitike

Përktheu: Rita Strakosha Fjalim i Ugo Bardit në dëgjesën e Parlamentit Europian mbi sigurinë energjitike, datë 5 Nëndor 2014. Zonja dhe zotërinj, së pari shpreh kënaqësinë dhe nderin që gjendem përpara një audience kaq të ngritur. Punoj pranë Universitetit të … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Rritja e prodhimit të naftës kërcënon sigurinë energjitike

Nga Rita Strakosha, botuar në gazetën “Shekulli” Rritja e prodhimit të naftës në Shqipëri është konsideruar si një sukses i ekonomisë shqiptare. Eksportet e naftës janë shtuar, bilanci tregtar është përmirësuar. Prodhimi i naftës në 2012 arriti në 1 milion … Continue reading

Posted in Te ndryshme, Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Rritja jo-ekonomike e ekonomisë shqiptare

Nga Rita Strakosha. Botuar me shkurtime në gazetën “Shekulli” Në fjalorin e gjuhës shqipe një kuptim i fjalës ekonomik është: “që bën të mundshëm e lehtëson shpenzimin me masë e me kujdes të mjeteve e të lëndëve ose kursimin e … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Gjykimi me juri, një risi për zvogëlimin e korrupsionit

Nga Rita Strakosha, Botuar në gazetën “Shekulli” Në indeksin e korrupsionit të Transparency International, për vitin 2013, Shqipëria ndër 177 vende renditet e 116-ta. Vendet tona fqinjë, Mali i zi dhe Maqedonia janë në vend të 67, Serbia dhe Bosnja … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Lundrimi me vela

Piku i naftës po sjell shtrenjtimin e transportit, çka po ndjehet në përdorimin më të pakët të mjeteve të transportit me karburant. Transporti me anije kërkon më pak karburant se mënyrat e tjera të transportit, madje mund te kryhet dhe … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Transporti | Leave a comment

Gazifikimi i Shqipërisë një strategji jo dhe aq largpamëse

Nga Rita Strakosha Kalimi i tubacionit të gazit natyror TAP në Shqipëri është përshëndetur me ekzaltim nga politika dhe media shqiptare. Në seancën plenare të miratimit të marrëveshjes Shqipëri, Itali, Greqi për TAP-in, deputetët u shprehën me superlativa si “është … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Bicikletat, delja e zeze e mjeteve te transportit ne vend

NgaRita Strakosha               Nga Rita Strakosha Foto: Biçikletat në Amsterdam në orën e pikut të trafikut. Eshtë e vështirë të gjesh statistika për biçikletat në Shqipëri. INSTAT-I nuk ka të dhëna për këtë mjet … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Taksa e karbonit si nje mjet per çkarbonizimin e ekonomise

Nga Rita Strakosha Shqipëria ka vite që aplikon taksën e karbonit. Kjo taksë, sipas relacioneve ndaj ligjit të taksave kombëtare, paguhet për efekt të ndotjes së ambjentit. Aktualisht taksa e karbonit është 1.5 lek/litër mbi benzinën; 3 lek/liter mbi gazoilin, qymyrin, solarin, … Continue reading

Posted in Financat | Leave a comment

Plani fosil i qeverise per transportin

Nga Rita Strakosha    Në nëndor 2011 u aprovua rishikimi i parë i Planit Kombëtar të Transportit 2010-2030 (VKM 817, datë 23.11.2011). Ky plan shërben si mjet kryesor për marrjen e vendimeve dhe planifikimin në sektorin e transportit. Bie në … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Nje strategji alternative punesimi

Foto:”Kam doktoraturë, kam bërë 3 kurse pasuniversitare, 6 studime. Punoj për bukën e gojës” Papunësia është një ndër problemet më të rëndësishme të ekonomisë shqiptare. Shifrat zyrtare flasin për papunësi stabël, por këto shifra pak të besueshme janë. Ato tregojnë … Continue reading

Posted in Punesimi | Leave a comment

EWG parashikon pakesim te gjithe burimeve fosile nga 2020

Nga Rita Strakosha Energy Watch Group (Grupi Për Energjinë), një rrjet ndërkombëtar parlamentarësh dhe shkencëtarësh, me qendër në Gjermani, në mars publikoi parashikimin e tij afatgjat për furnizimin me burime fosile (naftë, gaz, qymyr) dhe uranium. Sipas studimit nafta ndodhet … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Korsitë e biçikletave në mes të rrugës

Nga Rita Strakosha Bashkia e Tiranës planifikon të ndërtojë 22 km rrugë biçikletash së shpejti. Korsitë e biçikletave deri më sot janë vendosur mbi trotuare dhe anash rrugëve. Këto kanë qenë një zhgënjim i vërtetë për shkak të pengimit të … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Panelet fotovoltaike injorohen nga projekt-ligji per energjite e rinovueshme

Nga Rita Strakosha Në 23 prill komisioni parlamentar i veprimtarive prodhuese, tregtisë dhe mjedisit debatoi në parim projekt-ligjin e ri për energjitë e rinovueshme. Ndër objektivat e tij projekt-ligji rradhit pakësimin e gazrave me efekt serrë, pakësimin e importit të … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Energjia shperdorohet nga automjetet qe ndricojne diten

Nga Rita Strakosha Në vitin 2007, me ligjin nr. 9808, parlamenti vendosi të detyrojë të gjithë automjetet që të përdorin fenerët e ndriçimit edhe ditën. Kjo nismë e ka origjinën në vendet skandinave ku në dimër është errësirë edhe gjatë … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Zgjidhja e krizes financiare dhe asaj te borxheve

Pergatiti: Rita Strakosha, Bollëku i burimeve fosile mundësoi zhvillimin dhe rritjen ekonomike në shekullin e XIX-XX. Kjo rritje ekonomike dhe optimizmi për vazhdimin e saj edhe në të ardhmen çuan në krijimin e një sistemi bankar të fuqishëm dhe në … Continue reading

Posted in Financat | Leave a comment

Tregetia pa para: barteri (kleringu)

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Kriza ekonomike që po shkakton piku i naftës po sjell pasiguri në vlerën e parasë dhe për disa monedha si euro po ka pasiguri dhe për vetë ekzistencëne tyre. Në jetën e përditshme duket sikur paraja … Continue reading

Posted in Financat | Leave a comment

Cfare do te ndodhe me rruget

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Mirëmbajtja e rrugëve kërkon energji dhe lëndë të parë, të dyja këto pritet të jenë në pakësim vit pas viti. Pas pikut të naftës dhe pikut të borxheve ndoshta së shpejti do të shohim dhe pikun … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Piku i naftes, kriza ekonomike dhe ringjallja e ekonomise shtepiake

Shkroi: John Michael Greer, 30 Korrik 2008 Përktheu: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Pjesa 1: Bota përtej tregut Me çmimet e naftës në ulje (një nga çmimet referencë ra pak mbi 120 dollarë barrela dje, megjithëse u ngrit prapë me 4 dollarë … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Kursimi i energjise ne ndricimin e rrugeve

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: duke hequr llampat e rruges Ndriçimi i rrugëve natën është një shërbim nga shteti i cili ka kosto të konsiderueshme dhe në kushtet e një buxheti të kufizuar dhe që do të kufizohet më shumë … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Abetarja e levizjes se tranzicionit

– si të bëhemi një qytet, lagje, fshat, komunitet apo ishull i Tranzicionit Nga Ben Brangwyn dhe Rob Hopkins Përktheu: Rita Strakosha Versioni: 26 Statusi: FINAL Shënim: ky dokument përditësohet rregullisht. Versioni aktual gjendet në adresën: “http://transitiontowns.org/TransitionNetwork/TransitionNetwork#primer”. Përmbajtja: Hyrje Përse … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Ndjenjat tona kur mësojmë mbi pikun e naftës

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Si reagojnë njerëzit, çfarë bëjnë dhe ndjejnë kur mësojnë mbi pikun e naftës? Më poshtë mund të gjeni disa dëshmi të përmbledhura të atyre që besojnë se piku i naftës është problem aktual: “Mentaliteti im ndryshoi … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik | Leave a comment

Piku i naftes, kriza ekonomike dhe arsimi i lartë

Nga:                Daniel Pargman, artikullin në origjinal mund ta lexoni në: http://www.energybulletin.net/stories/2010-09-03/peak-oil-big-education-and-big-science Përktheu:         Rita Strakosha Në artikullin tim të mëparshëm kam dhënë shpjegimet se çfarë duhet të dijë, për çfarë duhet të shqetësohet dhe çfarë duhet të bëjë … Continue reading

Posted in Tranzicioni social-ekonomiko-politik