Category Archives: Kursimi i energjise & lendes

Kaldajat me bërsi

Nga Rita Strakosha, botuar në Gazetën “Shëndeti”  Prej disa vitesh sera e pulari në Shqipëri kanë filluar të përdorin për ngrohje kaldajat me bërsi ulliri, si alternativa më të lira për ngrohje. Pularia “Ke De Farm” e z. Durim Sinanaj, … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Vetemjaftueshmeria | Leave a comment

Lundrimi me vela

Piku i naftës po sjell shtrenjtimin e transportit, çka po ndjehet në përdorimin më të pakët të mjeteve të transportit me karburant. Transporti me anije kërkon më pak karburant se mënyrat e tjera të transportit, madje mund te kryhet dhe … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Transporti | Leave a comment

Riciklimi i plastikes dhe metalit

Nga Rita Strakosha Riciklimi i mbetjeve është një mënyrë e rëndësishme kursimi. Mbetjet kthehen në lëndë të parë për industrinë, duke sjellë uljen e çmimit të produkteve për konsumatorët. 1 kilogram mbetje plastike shitet rreth 30 lek të reja në … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | Leave a comment

Më pak hekurosje

Nga Rita Strakosha Një hekur i zakonshëm harxhon ~1.2 Kilovat*orë. 1 kilovat*orë sot kushton ~10 lek (të reja). Hekurosja na shton faturën e energjisë elektrike, është e bezdisur në vapën e verës; na kushton kohë dhe kur kemi fëmijë të … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | Leave a comment

Menyra ruajtjeje pa frigorifer te ushqimeve

Përgatiti: Rita Strakosha Papritur na prishet frigoriferi dhe nuk kemi lekë të blejmë tjetër, nuk kemi as qilar apo frigorifer pasiv. Nuk kemi mundësi as ti thajmë ushqimet se koha është e freskët apo e lagësht. Nuk ka nevojë ti … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Kuzhina ekonomike | Leave a comment

Fshirja e tapeteve pa fshese me korrent

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Fshirja e një tapet pa fshesë me korrent mund të bëhet me dy mjete të thjeshta: Fshijmë tapetin me fshesë të thjeshtë Zakonisht kjo lloj fshese pushin nuk e mbledh dot. Prandaj pas fshirjes, tapetin e … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Vetemjaftueshmeria | Leave a comment

Si te ngrohemi dhe freskohemi pa energji elektrike

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Kondicioneri kushton kur e blen dhe kur e përdor. Në mungesë të kondicionerit (apo kaloriferit, sobës me dru) masat që mund të marrim për tu mbrojtur nga të ftohtët janë: Dieta: Foto: Menu dimërore. Një përgjigje … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | Leave a comment

Kursimi i energjise me sobat eficente me dru

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: një model sobe raketë Druri është burim alternativ energjie, përdorimi i të cilit në gatim pritet të rritet me shtrenjtimin e gazit dhe të energjisë elektrike. Në përpjekje për të rritur efiçencën e përdorimit të … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | Leave a comment

Varrimi ekologjik & ekonomik

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Varreza ekologjike Varrimi ekologjik (quajtur ndryshe varrimi natyral, ose varrimi i gjelbërt) është një mënyrë alternative varrimi ndaj varrimit tradicional. Në varrimin ekologjik personi futet në qivur prej materiali të biodegradueshëm (dërrasë ose thupër), ose … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | Leave a comment

Impiantet shtepiake te biogazit

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Impiant shtepiak gazi, i tipit kinez Biogaz quhet gazi  i prodhuar nga dekompozimi i mbeturinave organike. Mbeturina bimësh, kafshësh, jashtëqitjet, mbeturinat e kuzhinës shërbejnë si lëndë e parë për prodhimin e biogazit. Çfarë mbetet pas … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | Leave a comment

Dizinfektimi i ujit ne diell

: Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Uji përveçse me zierje dhe/ose klor mund të dizinfektohet dhe duke e ekspozuar në diell. Plastika po shtrenjtohet, transporti po ashtu, nuk është e largët dita kur nuk do të mundeni më të blini ujë … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

Furra me energji diellore: si te ndertojme te tille

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Përdorimi i furrës me energji diellore për gatim në ditët me diell kursen energjinë elektrike dhe gazin. Shumica e furrave diellore gatuajnë në temperatura 82-121ºC (180-250ºF). Ka disa lloje furrash diellore: Furra kuti Furra parabolike Furra … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | 1 Comment

Bolieri me energji diellore: si ta ndertojme vete

 Perktheu dhe pershtati: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Ky bolier diellor me ndihmën e pak njohurive hidraulike dhe punim druri mund të ndërtohet me kosto më të ulët se një panel diellor. Kuptohet efiçenca nuk është aq sa e panelit diellor. Më … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | Leave a comment

Frigoriferi pasiv: dollapet e akullit, shtepite e akullit dhe dopio-poçja.

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Përmbajtja: Dollapi i akullit Shtëpia e akullit Dopio-poçja 1. Dollapi i akullit A. Dollap akulli i vjetër norvegjez. Akulli vendosej në sirtarin sipër derës. B. Dollap akulli I kohës viktoriane. Është bërë me dru lisi. Nga … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes | 1 Comment

Kursimi i energjise ne gatim

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com   Foto: Përdorimi i metodës së termoizolimit në gatim Me ndihmën e kutisë termoizoluese mund të gatuani gjellën duke e zier vetëm 5 minuta në zjarr. Ideja është e thjeshtë: Pasi gjella merr një valë (lihet disa … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Kuzhina ekonomike | 2 Comments