Category Archives: Kuzhina ekonomike

Tenxherja me presion

Nga Rita Strakosha Prej më shumë se 1 viti po gatuaj me tenxhere me presion, por duke e përdorur në një mënyrë disi ndryshe nga ajo tradicionale, që të kursej energjinë dhe kohën në gatim. Sekreti: gjithshka që gatuaj në … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike | Leave a comment

Prodhimi artizanal i birres

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: birrë misri Birra është produkt i fermentuar i drithërave si elbi, misri, thekra, tërshëra, meli, orizi etj.. Ndryshe nga fermentimi i verës ku proçesi është i thjeshtë për shkak të përmbajtjes së lartë në sheqerna … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike | 3 Comments

Menyra ruajtjeje pa frigorifer te ushqimeve

Përgatiti: Rita Strakosha Papritur na prishet frigoriferi dhe nuk kemi lekë të blejmë tjetër, nuk kemi as qilar apo frigorifer pasiv. Nuk kemi mundësi as ti thajmë ushqimet se koha është e freskët apo e lagësht. Nuk ka nevojë ti … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Kuzhina ekonomike | Leave a comment

Bimet helmuese

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Bimët helmuese janë kufiri deri ku mund të zgjerojmë rrethin e bimëve të ngrënshme. Dicka e dobishme për tu ditur në kushtet e një krize ekonomike të tejzgjatur. Është mirë të kemi njohuri për bimët helmuese … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike | 3 Comments

Rritja e pulave ne oborr

Përgatiti: Rita Strakosha. Saktësia e informacionit në këtë artikull është verifikuar nga mjeku veteriner Endri Haxhiraj Foto:Pula në qytet. Vështirësitë ekonomike dhe papunësia që do të sjellë (dhe ka filluar të sjellë) piku i naftës do të bëjnë të nevojshme marrjen … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane, Kuzhina ekonomike | 1 Comment

Tharja artizanale e ushqimeve

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Permbajtja: 1.     Tharja e frutave, perimeve 2.     Tharja e mishit 3.     Makaronat e thata 4.     Trahanaja Qëllimi i tharjes është krijimi i një produkti i cili mund të ruhet në temperaturë ambjenti për disa muaj, mundësisht … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike | Leave a comment

Kursimi i energjise ne gatim

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com   Foto: Përdorimi i metodës së termoizolimit në gatim Me ndihmën e kutisë termoizoluese mund të gatuani gjellën duke e zier vetëm 5 minuta në zjarr. Ideja është e thjeshtë: Pasi gjella merr një valë (lihet disa … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Kuzhina ekonomike | 2 Comments

Prodhimi i veres ne menyren e vjeter

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Vera është prodhuar për herë të parë para 8000 vjetësh. Ajo prodhohet kryesisht nga rrushi. Por mund të prodhohet dhe nga fruta të tjera si psh. fiku, kumbullat etj.. Kur prodhohet nga fruta jo shumë të … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike

Mishi ne kohe krize

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Pule e pjekur Mishi është një ndër artikujt ushqimorë të cilët rëndojnë më shumë buxhetin e familjes, por është ushqim bazë i domosdoshëm për sigurimin e vitaminave B dhe proteinave në dietë. Vitamina B12 është … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike

Gatime me miser te fermentuar

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Misri gatuhet shpesh në guzhinën shqiptare, por bollguri dhe buka e misrit nuk kanë shumë shije. Të moshuarit tregojnë se buka e misrit që përgatitej në kohën e Zogut ishte më e shijshme se ajo e … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike | 1 Comment

Misri: Nikstamalizimi

Misri është drith që kushton më lirë se gruri, por gatimet me misër nuk kanë shije aq të mirë dhe nuk preferohen në Shqipëri. Gjithashtu me ngrohjen e klimës misrit mund ti rritet më shumë vlera ekonomike. Në Amerikën Latine … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike

Gatimi i bukës së grurit, thekrës

Përgatiti: Rita Strakosha,   ritastrakosha@yahoo.com  Buka ka 30,000 vjet që gatuhet. Buka përgatitet nga pjekja e brumit të drithrave si psh. grurit, thekrës, misrit, elbit, tërshërës etj. Gruri ka përmbajtje më të lartë të glutenit, i cili lejon fryrjen e bukës, … Continue reading

Posted in Kuzhina ekonomike