Category Archives: Shendeti pa ilace

Terapitë kundër depresionit

Nga Rita Strakosha Përmbajtja: Llojet e depresionit, simptomat Terapitë: Terapia nutricionale, Ushtrimet fizike, Terapia cirkadiane, Terapia e deprivimit sensorial, Kontakti me njerëzit (dhe gjallesat) Banjot e diellit Detoksifikimi, Terapitë e relaksimit, Terapia konjitive Psikoanaliza, Terapia me ilaçe, Elektroshoku. 3. Prognoza … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Leave a comment

Besimtar apo I hipnotizuar?

Nga Rita Strakosha Ritet fetare në të gjitha fetë e botës kanë shumë ngjashmëri me hipnozën dhe ndikimi hipnotik i tyre tek ndjekësit shpjegon pjesërisht dhe fuqinë e madhe që ka pasur feja gjatë shekujve. Hipnoza në psikologji përkufizohet si … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Leave a comment

Denoncohet një studim i fallsifikuar mbi vaksinat dhe autizmin

Nga Rita Strakosha Doktori William Thompson Kongresmeni amerikan Bill Posey denoncoi në tetor, ne kongresin amerikan, fallsifikimin e një studimi mbi vaksinat. Kongresmeni kërkoi për të disatën herë në kongresin amerikan që të hetojë denoncimin e bërë nga shkencëtari William … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Leave a comment

Praktika të mjekësisë popullore shqiptare në shekullin e 20-të

Përgatiti: Rita Strakosha Mjekësia popullore ka traditë të vjetër në Shqipëri. Mjeku Hysni Ndoja ka mbledhur gjatë dhjetëra viteve recetat e mjekëve popullorë të krahinave të ndryshme dhe i ka publikuar ato në librin “Mjekësia popullore, kulturë e lashtë në … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace, Vetemjaftueshmeria | Leave a comment

Drita artificiale, një mrekulli apo shqetësim?

Nga Rita Strakosha, Botuar në gazetën “Shëndeti” Ndriçimi artificial ka shoqëruar njeriun prej mijëra vjetësh, ku qirinjtë, llampat me vaj e pishtarët ishin mjetet e para të përdorura të ndriçimit. Me shpikjen e Thomas Edisonit, llampën, ndriçimi pësoi një revolucion. … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Leave a comment

Temperatura e larte dhe agjerimi kunder infeksioneve si gripi etj.

Përgatiti: Rita Strakosha Kur jemi të sëmurë me infeksion, si gripi, ftoma etj. trajtimi standard është me anti-inflamatorë dhe/ose antibiotikë. Këto të fundit kanë dhe kosto të konsiderueshme. Mund të pakësojmë ose eliminojmë nevojën për këto ilaçe nëse përdorim dy … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Tagged | 1 Comment

Dizinfektimi i plageve me mjete shtepiake

Nga Rita Strakosha Mjalti, sheqeri, rakia, bimët mjekësore, larvat e mizave, saliva, dylli i bletës, propolisi etj. janë disa nga mjetet që përdor mjekësia popullore dhe alternative për dizinfektimin e plagëve. Aktualisht jodi është mjeti më i përdorur për dizinfektim, produkt farmaceutik … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Tagged | 1 Comment

Ne mungese te dentistit

Përgatiti: Rita Strakosha Dentisti është një ndër doktorët me çmimet më të kripura. Kurse dhëmbët tona moderne janë ndër organet më delikate që fillojnë të prishen që në adoleshencë. Ka disa mundësi për të trajtuar problemet e dhëmbëve në mungesë të … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace, Vetemjaftueshmeria | Tagged | Leave a comment

SIDA: ngjitëse apo jo?

Nga Rita Strakosha Foto: kopertina e librit “Shkenca e shitur. A shkakton vërtet HIV-i SIDË-n?”, i Rebecca Culshaw Kurat e zakonshme të trajtimit të SIDË-s, si dhe kërkimet shkencore kundër saj, janë shumë të kushtueshme. Por, në shkencat mjekësore ka një … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Tagged | Leave a comment

Kura natyrale per sherimin e kancerit dhe tumoreve

Përgatiti: Rita Strakosha (botuar me shkurtime në gazetën “Telegraf”) Shënim: Qëllimi i këtij artikulli është vetëm t’ju informojë. Për çdo diagnostikim, trajtim mjekësor duhet ti drejtoheni mjekëve të liçencuar. Informacioni është i përgjithshëm dhe hollësitë mund ti mësoni duke lexuar vetë … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Tagged | 5 Comments

Lindja e industrializuar dhe lindja natyrale

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Një lindje e zakonshme në një qytet modern në shumë raste rrjedh pak a shumë kështu: Lindja kryhet në spital (ose maternitet) në praninë e doktorëve ose nën kontrollin e tyre të vazhdueshëm nëpërmjet mamive. Gruas … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Leave a comment

Gjumi natyral dhe gjumi polifazik

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Gjumi është po aq i domosdoshëm për jetën sa dhe ushqimi. Në eksperimente me minj, në kafshët e deprivuara nga gjumi bakteriet e zorrëve përhapen në gjithë trupin dhe shkaktojnë infeksion masiv vdekjeprurës. [1] Në semundjen … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Tagged | Leave a comment

Bimet mjeksore, K-ZH

Piku i naftës po sjell shtrenjtimin e ilaceve sintetike, sepse në prodhimin dhe transportin e këtyre ilaceve nevojitet nafta si lëndë e parë dhe si karburant. Në shumë sëmundje  bimët mjekësore mund të përdoren në vend të ilaceve sintetike. Më poshtë vijon … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | 1 Comment

Bimet mjeksore, A-H

Piku i naftës po sjell shtrenjtimin e ilaceve sintetike, sepse në prodhimin dhe transportin e këtyre ilaceve nevojitet nafta si lëndë e parë dhe si karburant. Në shumë sëmundje  bimët mjekësore mund të përdoren në vend të ilaceve sintetike. Më poshtë vijon … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | 4 Comments

Pasojat negative ne shendet te pastertise se tepruar

Shënim: Ky informacion është vetëm për edukim personal. Për diagnostikime dhe trajtime shëndetësore drejtohuni mjekut. Në mjekësi ekziston një teori pak e dëgjuar në media, se mungesa e mikrobeve, kryesisht atyre të mira, e krimbave parazitë dhe mikro-organizmave të tjerë … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Tagged

Si te mbrojme shendetin nga ndotja

Përgatiti: Rita Strakosha Kontakt:  ritastrakosha@yahoo.com Shënim: ky artikull ka vetëm qëllim edukimi, për cdo trajtim ose diagnostikim shëndetësor drejtohuni mjekut. Permbajtja 1.      Hyrje 2.      Ndotja nga kimikatet 3.      Ndotja nga drita artificiale 4.      Ndotja nga fushat elekromagnetike 5.      Ndotja nga … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | 5 Comments

Ushqyerja e shendetshme

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Shenim: Ky artikull ka vetëm qëllim informimi. Informacioni nuk duhet të përdoret për diagnostikimin apo trajtimin e sëmundjeve, pa u konsultuar më parë me mjekun tuaj.   Një faktor i rëndësishëm në parandalimin e sëmundjeve dhe … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace | Tagged

Nafta, shëndeti dhe kujdesi shëndetësor

Artikull i Angela E Raffle, konsulente mbi shëndetin publik. Autorja punon për autoritetin e shëndetit publik në Bristol, e-mail: angela.raffle@bristol.nhs.uk Perktheu: Rita Strakosha Që shëndeti dhe mirëqenia të vazhdojnë, duhet të përgatitemi për të ardhmen pa naftë. Rrjedhja e naftës … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace

Transformimi i shëndetësisë pas pikut të naftës

Artikull i Daniel Bednarz, publikuar në Korrik/Gusht 2007, në revistën Orion. Shkalla në të cilën ekonomia varet nga nafta dhe gazi natyror është shumë e madhe, por kjo pak bie në sy. Kjo është sidomos e vërtetë për sistemin shëndetësor. … Continue reading

Posted in Shendeti pa ilace