Category Archives: Transporti

Pse taksa mbi naftën duhet të rritet

Nga Rita Strakosha Së fundmi ka pasur reagim të fortë të shoqërisë civile dhe politikës mbi rritjen e taksës mbi naftën. Rritja e taksës do të shtojë kostot e jetesës së qytetarëve dhe kostot e bizneseve. Por rritja e taksës … Continue reading

Posted in Punesimi, Transporti | Leave a comment

Lundrimi me vela

Piku i naftës po sjell shtrenjtimin e transportit, çka po ndjehet në përdorimin më të pakët të mjeteve të transportit me karburant. Transporti me anije kërkon më pak karburant se mënyrat e tjera të transportit, madje mund te kryhet dhe … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Transporti | Leave a comment

Bicikletat, delja e zeze e mjeteve te transportit ne vend

NgaRita Strakosha               Nga Rita Strakosha Foto: Biçikletat në Amsterdam në orën e pikut të trafikut. Eshtë e vështirë të gjesh statistika për biçikletat në Shqipëri. INSTAT-I nuk ka të dhëna për këtë mjet … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Plani fosil i qeverise per transportin

Nga Rita Strakosha    Në nëndor 2011 u aprovua rishikimi i parë i Planit Kombëtar të Transportit 2010-2030 (VKM 817, datë 23.11.2011). Ky plan shërben si mjet kryesor për marrjen e vendimeve dhe planifikimin në sektorin e transportit. Bie në … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Korsitë e biçikletave në mes të rrugës

Nga Rita Strakosha Bashkia e Tiranës planifikon të ndërtojë 22 km rrugë biçikletash së shpejti. Korsitë e biçikletave deri më sot janë vendosur mbi trotuare dhe anash rrugëve. Këto kanë qenë një zhgënjim i vërtetë për shkak të pengimit të … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Energjia shperdorohet nga automjetet qe ndricojne diten

Nga Rita Strakosha Në vitin 2007, me ligjin nr. 9808, parlamenti vendosi të detyrojë të gjithë automjetet që të përdorin fenerët e ndriçimit edhe ditën. Kjo nismë e ka origjinën në vendet skandinave ku në dimër është errësirë edhe gjatë … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Cfare do te ndodhe me rruget

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Mirëmbajtja e rrugëve kërkon energji dhe lëndë të parë, të dyja këto pritet të jenë në pakësim vit pas viti. Pas pikut të naftës dhe pikut të borxheve ndoshta së shpejti do të shohim dhe pikun … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment

Kursimi i energjise ne ndricimin e rrugeve

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: duke hequr llampat e rruges Ndriçimi i rrugëve natën është një shërbim nga shteti i cili ka kosto të konsiderueshme dhe në kushtet e një buxheti të kufizuar dhe që do të kufizohet më shumë … Continue reading

Posted in Transporti | Leave a comment