Category Archives: Ndryshimet klimatike

Ndryshimet klimatike po rrisin çmimin e ushqimeve

Nga Rita Strakosha, botuar me shkurtime në gazetën “Shekulli” Me mijëra bagëti e hektarë tokë janë përmbytur brenda një jave, gjatë motit ekstrem që ka përfshirë Shqipërinë së fundmi. Çmimi i produkteve ushqimore do të ndikohet negativisht nga këto ngjarje. … Continue reading

Posted in Ndryshimet klimatike | Leave a comment

Shqipëria kur niveli i detit të rritet me 1 metër

Nga Rita Strakosha Sipas panelit ndërkombëtar të ndryshimeve klimatike, IPCC, niveli i detit deri në vitin 2100 pritet të rritet me 0.26-0.82 metër për shkak të ndryshimeve klimatike të shkaktuara kryesisht nga konsumi i naftës, qymyrit e gazit. Një studim i fundit i … Continue reading

Posted in Ndryshimet klimatike | Leave a comment

Fjalimi i plotë i Presidentit Obama për ndryshimet klimatike dhe çkarbonizimin

Përktheu: Rita Strakosha Mbajtur më 25 Qershor në Universitetin Georgetown Në prag të Krishtlindjeve të vitit 1968, astronautët e misionit Apollo 8 u lidhën me Tokën direkte nga orbita e Hënës. Frenk Borman, Xhim Lovell, Uilliam Anders-njerëzit e parë në … Continue reading

Posted in Ndryshimet klimatike | Leave a comment

Matematika e re e frikshme e ngrohjes globale

Përktheu: Rita Strakosha Konsumi i burimeve fosile duhet pakesuar jo vetem per te paraprire pakesimin natyral te tyre, por dhe per te penguar ndryshime katastrofike te klimes. Me poshte mund te lexoni pjese nga artikulli me te njejtin titull i … Continue reading

Posted in Ndryshimet klimatike | Leave a comment

A do të na shpëtojë kriza ekonomike nga katastrofa klimatike?

Nga Dan Allen, kontakt:  danallen1968@yahoo.com. Përktheu, me shkurtime: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Artikulli origjinal është në http://www.energybulletin.net/stories/2011-06-17/deus-ex-machina-will-economic-collapse-save-us-climate-catastrophe. “Nuk besoj se publiku amerikan e ka kuptuar mirë  se çfarë  mund të  ndodhë  …Ka parashikime se Kalifornia do të bëhet shkretëtirë ” – Steven Chu, … Continue reading

Posted in Ndryshimet klimatike