Category Archives: Financat

Korrupsioni në shëndetësi

Rita Strakosha 5 muajt e fundit jemi marrë me një studim të korrupsionit në shërbimet shëndetësore publike. Studimi është financuar nga Ambasada Amerikane, është realizuar me mbështetjen e Qendrës Kombëtare Për Shërbime Komunitare, me autorë Rita Strakoshën dhe mjekun Phd. Gazmend … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme, Tranzicioni social-ekonomiko-politik, Vetemjaftueshmeria | Tagged | Leave a comment

Çmimet e ulëta të naftës kërcënojnë sigurinë energjitike

Përktheu: Rita Strakosha Fjalim i Ugo Bardit në dëgjesën e Parlamentit Europian mbi sigurinë energjitike, datë 5 Nëndor 2014. Zonja dhe zotërinj, së pari shpreh kënaqësinë dhe nderin që gjendem përpara një audience kaq të ngritur. Punoj pranë Universitetit të … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Rritja jo-ekonomike e ekonomisë shqiptare

Nga Rita Strakosha. Botuar me shkurtime në gazetën “Shekulli” Në fjalorin e gjuhës shqipe një kuptim i fjalës ekonomik është: “që bën të mundshëm e lehtëson shpenzimin me masë e me kujdes të mjeteve e të lëndëve ose kursimin e … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Gjykimi me juri, një risi për zvogëlimin e korrupsionit

Nga Rita Strakosha, Botuar në gazetën “Shekulli” Në indeksin e korrupsionit të Transparency International, për vitin 2013, Shqipëria ndër 177 vende renditet e 116-ta. Vendet tona fqinjë, Mali i zi dhe Maqedonia janë në vend të 67, Serbia dhe Bosnja … Continue reading

Posted in Financat, Te ndryshme | Leave a comment

Taksa e karbonit si nje mjet per çkarbonizimin e ekonomise

Nga Rita Strakosha Shqipëria ka vite që aplikon taksën e karbonit. Kjo taksë, sipas relacioneve ndaj ligjit të taksave kombëtare, paguhet për efekt të ndotjes së ambjentit. Aktualisht taksa e karbonit është 1.5 lek/litër mbi benzinën; 3 lek/liter mbi gazoilin, qymyrin, solarin, … Continue reading

Posted in Financat | Leave a comment

Zgjidhja e krizes financiare dhe asaj te borxheve

Pergatiti: Rita Strakosha, Bollëku i burimeve fosile mundësoi zhvillimin dhe rritjen ekonomike në shekullin e XIX-XX. Kjo rritje ekonomike dhe optimizmi për vazhdimin e saj edhe në të ardhmen çuan në krijimin e një sistemi bankar të fuqishëm dhe në … Continue reading

Posted in Financat | Leave a comment

Tregetia pa para: barteri (kleringu)

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Kriza ekonomike që po shkakton piku i naftës po sjell pasiguri në vlerën e parasë dhe për disa monedha si euro po ka pasiguri dhe për vetë ekzistencëne tyre. Në jetën e përditshme duket sikur paraja … Continue reading

Posted in Financat | Leave a comment