Category Archives: Zevendesimi i materialeve sintetike

Sapuni: si ta bejme nga hiri dhe yndyra

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Sapuni formohet nga reaksioni i një acidi (yndyra, që mund të jetë shtazore ose bimore) me një bazë (NaOH, sodë kaustikë ose KOH, potas kaustik). Në prodhimin artizanal si bazë përdoret finja, tretësira e KOH që … Continue reading

Posted in Higjena natyrale, Zevendesimi i materialeve sintetike | 1 Comment

Si te mbrohemi nga shiu pa cader

Përgatiti: Rita Strakosha Çadrat që përdorim sot bëhen me material sintetik. Një ndër komoditetet e shumta që na ka siguruar nafta. Një mall që shpesh bëhet shkak frustrimi sepse prishet shpejt ose harrohet lehtë. Si mund të mbrohemi nga shiu … Continue reading

Posted in Vetemjaftueshmeria, Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

Ne vend te furces plastike & kolinozit te dhembeve

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Sot dhëmbët i lajmë me furçë, që është krejtësisht plastike, dhe me pastë dhëmbësh (pjesërisht sintetike). Alternativat ndaj furçës plastike janë (po i rendit nga më e lira tek më e shtrenjta): Pëlhura. Fërkimi i dhëmbëve … Continue reading

Posted in Higjena natyrale, Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

WC-te ekologjike

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Shndërrimi i fekaleve dhe urinës në pleh organik bën që nutrientët e tyre ti rikthehen tokës dhe të parandalohet degradimi i saj. Sikurse përmendim në artikullin mbi tranzicionin në bujqësi pas pikut të naftës plehërat organikë … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane, Vetemjaftueshmeria, Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

Dizinfektimi i ujit ne diell

: Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Uji përveçse me zierje dhe/ose klor mund të dizinfektohet dhe duke e ekspozuar në diell. Plastika po shtrenjtohet, transporti po ashtu, nuk është e largët dita kur nuk do të mundeni më të blini ujë … Continue reading

Posted in Kursimi i energjise & lendes, Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

Perdorimet industriale te urines

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Urina është përdorur: Si ilaç Si zbardhues Në prodhimin e lëkurëve Në lyerjen e tekstileve me bojë Si lëndë e parë për prodhimin e nitratit të potasit Në përdorime të tjera Urina sa del nga trupi … Continue reading

Posted in Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

Percaktimi i ores nga pozicioni i diellit dhe yjeve

Pa orë gjetja e kohës së saktë mund të jetë e pamundur, por me përafërsi mund ta mësojmë nga pozicioni i diellit dhe i yjeve. 1.Përcaktimi i orës ditën Llogaritja e orës së lindjes dhe perëndimit të diellit. Gjatësia e … Continue reading

Posted in Vetemjaftueshmeria, Zevendesimi i materialeve sintetike

Ne vend te linesit

Për përdorimin e gjerë të tij dhe për nga impakti që ka në ndohtjen e ambjentit,  linesi nuk mund të lihet pa përmendur si një produkt që herët ose vonë do të duhet të zëvendësohet me materiale të tjera. Linesi … Continue reading

Posted in Zeje veshmbathjesh, Zevendesimi i materialeve sintetike

Lekura natyrale, prodhimi artizanal i saj

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Foto: Punishte lëkurëpunuese në Marok Lëkura e përpunuar e kafshëve ka shumë përdorime si psh. në prodhimin e këpucëve, çantave, rripave, veshjeve etj. Sot në shumë përdorime të saj ajo është zëvendësuar nga lëkura sintetike (nën-produkt … Continue reading

Posted in Zevendesimi i materialeve sintetike

Ne vend te karroces se femijeve: Rebozo, rep (wrap), mei tai

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Rebozo Rebozo, rep (wrap), mei tai, emra të panjohur? Janë disa nga llojet kryesore të veshjeve që mund të përdoren për ngarkimin e fëmijës në rrugë të gjata, ose për mbajtjen e tij kur nëna dëshiron … Continue reading

Posted in Zevendesimi i materialeve sintetike

Zamka shtazore

Perktheu: Rita Strakosha Zamka shtazore Zamka shtazore e kokrrizuar Zamka shtazore ka qenë në përdorim për mijëra vjet, derisa u zbulua ngjitësit sintetik si psh. acetati i polivinilit. Sot përdoret kryesisht në riparimin e pianove, të violinave, restaurimet e veprave … Continue reading

Posted in Zevendesimi i materialeve sintetike

Perdorimi i thuprave ne vend te plastikes

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Fibrat e thara të bimëve janë përdorur që në lashtësi për prodhimin e shportave, të rrogozëve etj. Në zonat arkeologjike të Lindjes së Mesme janë gjetur prova të rrogozëve të thurur nga thupra që në shekullin … Continue reading

Posted in Zevendesimi i materialeve sintetike

Pampersat prej cope, mesimi i oturakut

Në vend të pampersave një-përdorimsh mund të përdorim pampersat dhe pelenat prej cope derisa ti mësojmë fëmijës oturakun. Zakonisht pampersi/pelenat bëhen prej nape ose fanellate, madje dhe prej kërpi në vendet ku ky përdoret. Pelenat bëhen rreth 25 cm gjerësi-50cm gjatësi. … Continue reading

Posted in Zevendesimi i materialeve sintetike | 1 Comment

Cantat rrjete ne vend te qeseve plastike

Përpara përdorimit masiv të qeseve plastike për të bërë pazarin përdoreshin rrjetat. Çanta rrjetë mund të thuret me shtiza, duke përdorur fije trikotazhi. Po ju jap udhëzimet për një model çante rrjetë. Nëse nuk keni fare njohuri mbi punimin me … Continue reading

Posted in Zevendesimi i materialeve sintetike