Category Archives: Higjena natyrale

Sigurimi i higjenes pa perdorur materiale sintetike

Larja e rrobave me kembe

Nga Rita Strakosha Larje rrobash me këmbë Një ditë të bukur isha duke larë rrobat me dorë, kur nuk po e duroja dot më dyhmën e ilaçit të rrobave që më vinte në fytyrë. Po mendoja, si ti largohem ilaçit … Continue reading

Posted in Higjena natyrale | Leave a comment

Sapuni: si ta bejme nga hiri dhe yndyra

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Sapuni formohet nga reaksioni i një acidi (yndyra, që mund të jetë shtazore ose bimore) me një bazë (NaOH, sodë kaustikë ose KOH, potas kaustik). Në prodhimin artizanal si bazë përdoret finja, tretësira e KOH që … Continue reading

Posted in Higjena natyrale, Zevendesimi i materialeve sintetike | 1 Comment

Ne vend te furces plastike & kolinozit te dhembeve

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Sot dhëmbët i lajmë me furçë, që është krejtësisht plastike, dhe me pastë dhëmbësh (pjesërisht sintetike). Alternativat ndaj furçës plastike janë (po i rendit nga më e lira tek më e shtrenjta): Pëlhura. Fërkimi i dhëmbëve … Continue reading

Posted in Higjena natyrale, Zevendesimi i materialeve sintetike | Leave a comment

Higjena, pjesa 2: mjetet insekticide natyrale

Pergatiti: Rita Strakosha Përdorimi i insekticideve sintetike është shumë i përhapur në ambjentet shtëpiake. Këto janë të rrezikshme për fëmijët, janë të dëmshme për shëndetin, dhe ngarkojnë buxhetin e familjes. Ka mënyra natyrale për largimin nga ambjentet e shtëpisë të: … Continue reading

Posted in Higjena natyrale

Higjena natyrale: pa detergjente e materiale sintetike

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Përmbajtja   0. Hyrje 1.  Uji 2. Sapuni 3. Finja 4. Uthulla 5. Soda e bukës 6. Limoni 7. Vaji i ullirit 8. Bimët e pasura me saponine 9. Kripa 10. Urina e ndenjur 11.  Në … Continue reading

Posted in Higjena natyrale | 5 Comments