Category Archives: Zeje veshmbathjesh

Puna me tezgjahun e dorës

Përktheu e përshtati: Rita Strakosha Tezgjahu kornizë është modeli më i thjeshtë i tezgjahut. Korniza, e ndërtuar nga 4 copa dërrase, i mban penjtë maja (peu vertikal) të tendosura, ndërkohë që endësja kalon peun ind (peu horizontal) përmes tyre. Figura … Continue reading

Posted in Zeje veshmbathjesh | Leave a comment

Kepucet e lira me materiale natyrale

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Këpucët (këtu po kuptoj dhe sandalet) sot prodhohen kryesisht me materiale sintetike, nënprodukte të naftës. Janë pjesa e veshjes që sugjerojnë më shumë statusin shoqëror të mbajtësit të tyre; kur i blejmë lirë ndodh shpesh që … Continue reading

Posted in Vetemjaftueshmeria, Zeje veshmbathjesh | Leave a comment

Bazat e qepjes

Përgatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Qepja është një ndër mjeshtëritë të cilat kanë pas qenë praktikuar gjerësisht nga gratë shqiptare. Derisa me urbanizimin gruaja filloi të punonte në industrinë e prodhimit dhe të shërbimit dhe qepja u përqëndrua në fabrikat e … Continue reading

Posted in Zeje veshmbathjesh | Leave a comment

Ne vend te linesit

Për përdorimin e gjerë të tij dhe për nga impakti që ka në ndohtjen e ambjentit,  linesi nuk mund të lihet pa përmendur si një produkt që herët ose vonë do të duhet të zëvendësohet me materiale të tjera. Linesi … Continue reading

Posted in Zeje veshmbathjesh, Zevendesimi i materialeve sintetike

Pelhurat prej hithre

Pergatiti: Rita Strakosha,  ritastrakosha@yahoo.com Foto: Hithra Hithra ëshë përdorur për tekstile që në kohët e lashta. Por ajo humbi popullaritetin e vet kur pambuku filloi të përdorej për tekstile sepse pambuku ishte më i lehtë për tu korrur dhe tjerrë. … Continue reading

Posted in Bujqesia organike & urbane, Zeje veshmbathjesh

Tradita te vjetra: punimi me shtiza_vellimi 2

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com tradita te vjetra_punimi me shtiza_vellimi 2 eshte pjesa e dyte e librit mbi punimin me shtiza (nese ju hapet me veshtiresi per shkak te madhesise mund ta ruani fillimisht ne kompjuter dhe pastaj ta hapni).  

Posted in Zeje veshmbathjesh | 1 Comment

Tradita te vjetra: punimi i veshjeve me dore, vellimi 1

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com Një traditë e vjetër, e praktikuar kur energjia nuk ishte aq e bollshme sa dekadat e fundit dhe gratë nuk ishin të punësuara në industrinë e prodhimit dhe të shërbimeve është punimi me shtiza. Rritja e papunësisë … Continue reading

Posted in Zeje veshmbathjesh | 1 Comment