Shqipëria kur niveli i detit të rritet me 1 metër

Nga Rita Strakosha

Sipas panelit ndërkombëtar të ndryshimeve klimatike, IPCC, niveli i detit deri në vitin 2100 pritet të rritet me 0.26-0.82 metër për shkak të ndryshimeve klimatike të shkaktuara kryesisht nga konsumi i naftës, qymyrit e gazit.

Një studim i fundit i universitetit shtetëror të Canberra-s në Australi parashikon rritje të nivelit të detit me 0.8 metër deri në 2100, dhe 2.5 metër deri në 2200.

Brenda 5-6 brezash Shqipëria do të përballet me një det 1 metër më të lartë. Si do të duket ajo  dhe qytetet e saj kur niveli i detit të rritet me 1 metër? Më poshtë në hartë duket si do të jetë zona e Kune Vainit, Patokut, qyteti i Durrësit, zona e Nartës dhe qyteti i Vlorës. Siç duket dhe nga harta sipërfaqe të konsiderueshme, aktualisht të banuara si dhe me toka bujqësore, do të zhyten nën ujë. Sa më i lartë të jetë konsumi aktual dhe i ardhshëm i naftës, qymyrit e gazit, aq më shpejt sipërfaqet do të mbulohen nga deti.

Me blu janë zonat që do të jenë nën nivelin e detit.  Hartat mund ti nxirrni në faqen: http://geology.com/sea-level-rise/.

Rezervati i patokut dhe Kune Vainit kur deti te rritet me 1 meter

Durresi ku deti te rritet me 1 meter

Zona e Nartes kur deti te rritet me 1 meter

Vlora kur deti te rritet me 1 meter

Advertisements
This entry was posted in Ndryshimet klimatike. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s