Impiantet shtepiake te biogazit

Pergatiti: Rita Strakosha, ritastrakosha@yahoo.com

Foto: Impiant shtepiak gazi, i tipit kinez

Biogaz quhet gazi  i prodhuar nga dekompozimi i mbeturinave organike. Mbeturina bimësh, kafshësh, jashtëqitjet, mbeturinat e kuzhinës shërbejnë si lëndë e parë për prodhimin e biogazit. Çfarë mbetet pas dekompozimit mund të përdoret si pleh organik.

Prodhimi i biogazit në oborret e shtëpive private është një teknologji e përhapur në shumë vende të botës, veçanërisht në Azi. Në Kinë ka rreth 6 milion impiante shtëpiake biogazi, kurse në Indi mendohet të ketë rreth 2 milion impiante shtëpiake të tipit indian. Impiantet ndërtohen në tokë, llogariten të kenë kosto nga 300 USD-1500 USD, punojnë me shumë pak shpenzime mirëmbajtjeje për të paktën 15-25 vjet.

A chinese biogas manual (në anglisht) jep udhëzime të hollësishme si të ndërtohet një impiant biogazi në oborrin e shtëpisë. Mund ta daunlodoni dhe në adresën:  http://www.fastonline.org/CD3WD_40/JF/432/24-572.pdf.

Burimet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Biogas

http://www.fastonline.org/CD3WD_40/JF/432/24-572.pdf

http://www.drylandfarming.org/FB/Biogas4.html

Advertisements
This entry was posted in Kursimi i energjise & lendes. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s