Pampersat prej cope, mesimi i oturakut

Në vend të pampersave një-përdorimsh mund të përdorim pampersat dhe pelenat prej cope derisa ti mësojmë fëmijës oturakun.

Zakonisht pampersi/pelenat bëhen prej nape ose fanellate, madje dhe prej kërpi në vendet ku ky përdoret. Pelenat bëhen rreth 25 cm gjerësi-50cm gjatësi.

 

Pampersi-mbathje, me pulla

Pampersi-mbathje qepet zakonisht prej fanellate sipas formës që ka pampersi një-përdorimsh. Dy anët e tij fiksohen në pjesën e përparme me pulla, me velkro, ose me paramandë. Paramanda duhet të jetë e fortë, e madhe, që mos të hapet dhe të shpojë fëmijën.

Figure: Pampersi-mbathje i fiksuar me paramandë

Brenda pampersit futet dhe një pelenë prej cope.

Figure: Pampersi me pelenë brenda.

Ndryshe nga mbathjet, pampersi-mbathje është i axhustueshëm me rritjen e fëmijës.

Për pampersat dhe pelenat prej cope në tregun e Medresesë shiten mbulesa plastike, të cilat nuk lejojnë daljen e lagështirës në rroba. Mbulesa plastike ndryshe nga qesja nuk bën zhurmë gjatë lëvizjes së fëmijës. Këto rrojnë disa muaj pa u grisur.

Figurë: Mbulesat plastike për pampersin prej cope

Mbulesat plastike që shiten në Medrese janë ndryshe nga ato të treguara në figurë, gjithsesi figura krijon një ide.

Në vend të këtyre mbulesave plastike mund të përdoret mbulesë pampersi prej leshi. Në kohërat e vjetra, tregojnë të moshuarat, poshtë pelenës vihej stofë leshi e palarë. Leshi i palarë ka lanolin,yndyrë shtazore, e cila pengon daljen e lagështirës në tesha.

Fëmija duhet ndrruar më shpesh me pelenat prej cope sepse aftësia absorbuese e tyre është më e vogël se e pampersit sintetik.

Peleni katror është një pëlhurë në formë katrori, e cila paloset si vijon:

  1. E palosim më katërsh

E kapim cepin e sipërm në të djathtë dhe e tërheqim derisa të formohet trekëndëshi si më poshtë:

E kthejmë nga ana tjetër:

E palosim nga e majta në të djathtë:

E vendosim fëmijën mbi pampersin, dy cepat e anës i fiksojmë pas pjesës së parme me paramanda

Figure: Pampersi-katror

Në vend të pampersit-mbathje mund të përdorim mbathje, brenda këtyre vemë pelenën, mbi mbathje vëmë mbulesën prej plastike.

2.      Mësimi i oturakut

Për mësimin e oturakut ka disa metoda, disa përpiqen ta edukojnë fëmijën pasi ky ka filluar të flasë, kurse metoda të tjera e fillojnë edukimin disa muaj pas lindjes. Sipas metodës “komunikimi i eliminimit”[2] mosha më e përshtatshme e fillimit te mësimit është deri në 6 muajsh.

Në përvojën time metoda më efikase është ajo e ashtëquajtur “e 3 ditëve”, e ngjashme me metodën e komunikimit të eliminimit.

Metoda e “tri ditëve”:

Kur koha është ngrohur, mundësisht në verë, fëmija mbahet pa pampers dhe kur vihet re se po del jashtë ose urinon çohet menjëherë tek oturaku. Kur fëmija e bën në vete pa na lajmëruar ose refuzon të përdorë oturakun e kritikojmë me fjalë dhe shikime të ashpra. Kritikat i bëjmë vetëm pas disa ditësh trajnimi të pasuksesshëm, ose nëse është trajnuar, kur ka aksidente.

Kur fëmija e përdor oturakun e mburrim dhe përkëdhelim.

Kur e çojmë në oturak, e shoqërojmë daljen e fëmijës me një sinjal tonin zanor, psh. “psss”. Kështu nëse jemi jashtë ambjenteve të shtëpisë dhe duam që fëmija të dalë jashtë, duke përdorur sinjalin zanor i bëjmë me dije se është në vend të përshtatshëm për të dalë jashtë.

Mund të duhen shumë muaj derisa fëmija të trajnohet plotësisht.

Gjatë natës e mbajmë në pampers. Pas ngrënjes, para se të flerë, pasi zgjohet nga gjumi e çojmë në oturak.

Kur pi shumë lëngje, është i lodhur, kur trembet, mund të mos arrijë ta përdor oturakun në kohë.

Nëse fëmija shkon në kopësht trajnimin për oturak mund ta bëjmë part time, kur e kemi në shtëpi , të shtunave, të dielave, mbasditeve, në mëngjez.

Kontrolli i urinimit gjatë natës ndodh më vonë se ai i urinimit gjatë ditës.

Nqs. duam që fëmija të fillojë sa më shpejt të mos urinojë natën, duhet ti kufizojmë lëngjet në darkë, ta çojmë në oturak nëse ngrihet natën (ose ta ngrejmë vetë), ti sigurojmë ambjente të rehatshme gjumi që të bëjë gjumë sa më të thellë.

Literature:

http://www.diaperware.com/picturepages/flatfolding.htm

http://www.polarbabies.com/diapers.html

This entry was posted in Zevendesimi i materialeve sintetike. Bookmark the permalink.

1 Response to Pampersat prej cope, mesimi i oturakut

  1. Pingback: Higjena natyrale: pa detergjente e materiale sintetike | Si te perballojme KRIZEN

Comments are closed.